Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

De Tweede Wereldoorlog dichtbij

Je verdiepen in de Tweede Wereldoorlog in Nederland begint op Oorlogsbronnen.nl. Doorzoek duizenden originele bronnen en ontdek de verhalen uit ons gezamenlijke geheugen.

Operatie Infatuate I
Operatie Infatuate I
Arbeitserziehungslager Erika 1943-1944
Arbeitserziehungslager Erika 1943-1944
Fort Erfprins
Fort Erfprins
Joods werkkamp Vledder
Joods werkkamp Vledder
Operatie Vitality
Operatie Vitality
Kamp Haaren
Kamp Haaren
Joods werkkamp Betlem
Joods werkkamp Betlem
Kamp Het Overbroek
Kamp Het Overbroek
Kamp Rochdale
Kamp Rochdale
Stalag VI-F
Stalag VI-F
Thema uitgelicht
27 september 1941 - 9 april 1942

Sovjetkrijgsgevangenen in Kamp Amersfoort

Sovjetkrijgsgevangenen in Kamp Amersfoort kwamen hier op 27 september 1941 terecht. Na een erbarmelijke treinreis werden zij demonstratief door de straten van Amersfoort naar het kamp gevoerd om de bevolking te laten zien wat een 'Untermenschen' dit waren. Van de 101 gevangenen kwam één persoon om bij uitladen op het goederenperron. 23 gevangenen stierven van uitputting en de overgebleven 77 werden op 9 april 1942 gefusilleerd.

Meer over deze gebeurtenis
Sovjetkrijgsgevangenen in Kamp Amersfoort
5 april 1945 - 20 mei 1945

Opstand der Georgiërs

De Opstand der Georgiërs was de gewapende opstand van 5 april tot 20 mei 1945 op Texel uitgevoerd door Georgische troepen, welke onderdeel uitmaakten van de Duitse Wehrmacht. De opstandelingen kregen hulp van Nederlandse verzetsleden. De opstand mislukte omdat de kustbatterijen in Duitse handen bleven en snel versterkingen werden aangevoerd.

Meer over deze gebeurtenis
Opstand der Georgiërs

De Luchtoorlog boven Nederland

De luchtoorlog boven bezet Nederland werd deels uitgevochten tijdens de meidagen van 1940 en de bevrijding van Nederland in 1944 en 1945 tussen de Duitse en geallieerde luchtmachten. Maar ook in de tussentijd wanneer de geallieerden via bezet Nederland naar Duitsland vlogen om te bombarderen of bezet Nederland zelf bombardeerden, met vaak burgerslachtoffers als gevolg. Ook crashten daarbij regelmatig vliegtuigen in bezet Nederland.

De Oorlog in Bekendmakingen

Bekendmakingen waren publieke aankondigingen om de Nederlandse bevolking te informeren over vorderingen, distributie van voedsel en goederen, evacuaties of vergeldingsacties tegen het verzet. Bekijk ze nu op de kaart en lees meer over de verhalen achter de aanplakbiljetten.

De Tweede Wereldoorlog
per provincie

Wat gebeurde er in jouw provincie tijdens de Tweede Wereldoorlog? Welke gebeurtenissen hebben er plaatsgevonden en hoe hebben inwoners de oorlog meegemaakt? Verdiep je nu in het oorlogsverleden van Limburg via foto’s, video’s, artikelen, persoonlijke geschiedenissen en datavisualisaties. Meer provincies volgen!

Zoek naar mensen uit de oorlog

Ik wil iets weten over

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards