Back to top

Yeva Swart is als collectiespecialist verantwoordelijk voor de bronselectie en -beschrijving van de website Tweedewereldoorlog.nl. Ze studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden en bracht haar derde jaar door aan de University of Michigan, waar zij zich specialiseerde in Amerikanistiek en verzetsbewegingen met een minor in genderstudies. In 2016 studeerde zij af met een master in mensenrechten en democratie aan het Inter-University Centre Venice en Queen’s University Belfast. Swart is geïnteresseerd in counter-hegemonic globalisation, nieuwe vormen van staatsgeweld en wat verzet en verzetsbewegingen doen (mis-)lukken. Zij sprak hierover op verschillende conferenties, zoals aan Queen’s University in Canada. Hiervoor werkte zij in de NGO-sector en als stagiaire mee aan het NIOD-onderzoek ‘Gevangen als gevolg van verzet: Het Oranjehotel’ van Bas von Benda-Beckmann.

De heimelijk vastgelegde Joodse Ordedienst (OD) van Westerbork tijdens de razzia van 20 juni 1943 in de Transvaalbuurt, staat dit keer centraal in de NOB-rubriek van het blad Onderzoek Uitgelicht. 

Direct toegang tot erfgoedmateriaal over kenmerkende thema’s uit de Tweede Wereldoorlog. Ruim zeshonderd oorlogsbronnen op de website Tweedewereldoorlog.nl zorgen voor verdieping bij onderwerpen als 'collaboratie' en 'verzet'. 

Honderden oorlogsbronnen illustreren vanaf nu thema's op Tweedewereldoorlog.nl. Collectiespecialist Yeva Swart selecteerde ze laat ons zien welke tien bronnen haar het meest zijn bijgebleven. 

Negen miljoen oorlogsbronnen, 205 thema’s en 74 dagen om hier de 1200 mooiste, bijzonderste, indrukwekkendste uit te selecteren. Collectiespecialist Yeva Swart vertelt over haar werk voor Tweedewereldoorlog.nl.