Navigatie en titel overslaan

Hoe vind ik informatie over mijn streek/gemeente?

Streek: U kunt binnen Nederland zoeken op provincie. U kunt bijvoorbeeld via ‘eenvoudig zoeken’ uw zoekresultaten verfijnen op provincie of kiezen voor de optie ‘uitgebreid zoeken’, waarin u vooraf de provincie selecteert. Daarnaast kunt u op de kaart de provincie aanklikken waarover u informatie wilt hebben. Een andere mogelijkheid is de combinatie 'zoeken via de thema's' en filteren op provincie.
Als u op zoek bent naar informatie over een streek, dan kunt u het beste zoeken via de archiefinstellingen die informatie beheren over de betreffende streek. Deze archiefinstellingen kunt u vinden door op de plaatsen te zoeken die in de streek liggen, door de provincie(s) te selecteren waarbinnen de door u gezochte streek ligt of via de thesaurus.

Gemeente: Hier wordt een wat creatievere manier van zoeken vereist. Vanzelfsprekend kunt u zoeken op plaatsnaam. U krijgt dan als zoekresultaat alle archieven waar in de beschrijvingen van het archief of de inventarisnummers de plaatsnaam voorkomt. U mist dan de archieven die betrekking hebben op de plaats, maar waarvan in de beschrijvingen de plaatsnaam niet genoemd wordt en u mist de instellingen waarvan nog geen archieven zijn opgenomen in de Wegwijzer. Voor een zo optimaal mogelijk zoekresultaat is het daarom belangrijk dat u in de Wegwijzer eveneens kijkt onder de archiefinstelling die de archieven over de betreffende gemeente beheert. Welke archiefinstelling dat is, kunt u achterhalen door de thesaurus te raadplegen De thesaurus vindt u in het menu aan de bovenzijde van de homepage. U kunt in het zoekveld zowel de plaatsnaam uit 1940 als de naam van de huidige gemeente intypen. Vervolgens kunt u de betreffende archiefdienst vinden onder het kopje archiefinstellingen in het linker menu. U vindt daar o.a. contactgegevens en kunt doorklikken naar de in de Wegwijzer opgenomen archieven van die instelling.

ArchievenWO2.nl naar Oorlogsbronnen.nl

Het is zeven jaar geleden dat 225 archiefinstellingen met het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en Nationaal Archief de handen ineen sloegen en de website ArchievenWO2.nl opleverden. Dit destijds eerste landelijke en digitale overzicht van fysiek verspreide oorlogsarchieven, heeft jarenlang gediend als een centraal startpunt voor WO2-archiefonderzoek. Na zeven jaar is het echter tijd voor technische en inhoudelijke vernieuwing. Daarom worden per half november 2017 de archiefbeschrijvingen opgenomen in de collectie-portal van het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) www.oorlogsbronnen.nl

Lees meer via www.oorlogsbronnen.nl/nieuws/reboot-archievenwo2nl-thematische-ingang-portal-oorlogsbronnennl