Navigatie en titel overslaan

Hoe vind ik informatie over mijn streek/gemeente?

Streek: U kunt binnen Nederland zoeken op provincie. U kunt bijvoorbeeld via ‘eenvoudig zoeken’ uw zoekresultaten verfijnen op provincie of kiezen voor de optie ‘uitgebreid zoeken’, waarin u vooraf de provincie selecteert. Daarnaast kunt u op de kaart de provincie aanklikken waarover u informatie wilt hebben. Een andere mogelijkheid is de combinatie 'zoeken via de thema's' en filteren op provincie.
Als u op zoek bent naar informatie over een streek, dan kunt u het beste zoeken via de archiefinstellingen die informatie beheren over de betreffende streek. Deze archiefinstellingen kunt u vinden door op de plaatsen te zoeken die in de streek liggen, door de provincie(s) te selecteren waarbinnen de door u gezochte streek ligt of via de thesaurus.

Gemeente: Hier wordt een wat creatievere manier van zoeken vereist. Vanzelfsprekend kunt u zoeken op plaatsnaam. U krijgt dan als zoekresultaat alle archieven waar in de beschrijvingen van het archief of de inventarisnummers de plaatsnaam voorkomt. U mist dan de archieven die betrekking hebben op de plaats, maar waarvan in de beschrijvingen de plaatsnaam niet genoemd wordt en u mist de instellingen waarvan nog geen archieven zijn opgenomen in de Wegwijzer. Voor een zo optimaal mogelijk zoekresultaat is het daarom belangrijk dat u in de Wegwijzer eveneens kijkt onder de archiefinstelling die de archieven over de betreffende gemeente beheert. Welke archiefinstelling dat is, kunt u achterhalen door de thesaurus te raadplegen De thesaurus vindt u in het menu aan de bovenzijde van de homepage. U kunt in het zoekveld zowel de plaatsnaam uit 1940 als de naam van de huidige gemeente intypen. Vervolgens kunt u de betreffende archiefdienst vinden onder het kopje archiefinstellingen in het linker menu. U vindt daar o.a. contactgegevens en kunt doorklikken naar de in de Wegwijzer opgenomen archieven van die instelling.