Back to top

Janneke Jorna studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden met een minor in Journalistiek en Nieuwe Media. Deze kennis heeft ze toegepast en uitgebreid tijdens een redactiestage bij het historische tijdschrift Historisch Nieuwsblad. Vervolgens volgde Jorna de Master Militaire Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en de Engelstalige Master Holocaust & Genocide Studies, een samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam en het NIOD. Hierbij focused ze op de Tweede Wereldoorlog in Nederland, met speciale aandacht voor verzet en een kritische blik naar de moralistische omgang met dit onderwerp. Daarnaast is Jorna ook geïnteresseerd in collaboratie, de Nederlandse SS en Jodenvervolging. 

Bij Netwerk Oorlogsbronnen zet ze deze inzichten in voor het Open Data Depot WO2 project. Daarbij ligt de focus op het vinden en, wanneer mogelijk, rechtenvrij maken van kwalitatief hoogwaardig digitaal bronnenmateriaal voor het brede publiek. Eerder werkte Jorna voor Netwerk Oorlogbronnen tijdelijk mee aan het matchen van termen voor de thematisch WO2-thesaurus, waardoor bronnen beter doorzoekbaar worden.

PDF icon Evaluatie WO2 Open Data Depot DEF.pdf

Eindrapport WO2 Open Data Depot

14-09-2018

NSB-beeldpropaganda tijdens de Nacht van de Dictatuur 2018

Wist je dat Anton Mussert de NSB na de oorlog afspiegelde als een bovengrondse verzetsbeweging tegen de Duitse bezetter? Kom meer te weten over NSB-propagandavoering en de aantrekkingskracht van de beweging tijdens de Nacht van de Dictatuur 2018.

Na de publicatie van films zijn nu ook 1300 foto's van de NSB vrijgekomen in publiek domein. Met de publicatie van 600 geselecteerde foto's in het WO2 Open Data Depot wordt laagdrempelig onderzoek mogelijk en hergebruik gestimuleerd. 

De NSB maakte voor propagandadoeleinden veel gebruik van het toen relatief nieuwe medium film. Dat wordt duidelijk aan de hand van de NSB-filmcollectie die Beeld en Geluid in samenwerking met het Netwerk Oorlogsbronnen online beschikbaar stelt.

Al 125 oorlogsbronnen rond thema’s als dagelijks leven, collaboratie, vervolging, verzet en bevrijding - vrij van rechten en dus voor iedereen om te gebruiken - zijn verzameld binnen het project WO2 Open Data Depot. 

Meer kwalitatief hoogwaardige digitale bronnen rond het thema WO2 beschikbaar stellen voor het brede publiek. Door een set digitale collectiedata via erkende en al goed zichtbare publiekskanalen te publiceren met een open licentie.