Back to top

Etty Hillesum Centrum

Het EHC wil een bijdrage leveren aan respectvol en met aandacht voor elkaar samenleven. Deze doelstelling wil het EHC bereiken met als uitgangspunten de dagboeken die Etty Hillesum schreef voor en tijdens de Tweede wereldoorlog, haar gedachtegoed en de vervolging van de Joodse gemeenschap in Deventer.

In het documentatiecentrum van het EHC is informatie te vinden over de geschiedenis van Etty Hillesum, de onderwerpen die voortvloeien uit het gedachtegoed van Etty Hillesum, de geschiedenis van de Deventer joden vanaf ca. 1815 tot heden en de geschiedenis van het EHC.

Rol in netwerk: 
Roggestraat 3
7411 EP Deventer
Nederland
0570-641003

Oorlogsbronnen Etty Hillesum Centrum

Etty Hillesum Centrum
Archief Deventer Joden
trefwoorden
 • Illegaliteit
 • Vervolging
 • Jodenvervolging
Het archief is samengesteld door vrijwilligers van het Etty Hillesum Centrum en bestaat uit 3 delen: 1. Algemene thema's gericht op de Deventer Joodse Gemeenschap, zoals de synagoge, de joodse school, de begraafplaats, joodse verenigingen, de Deventer Vereniging tot vakopleiding van Palestinapioniers, Joodse vluchtelingen voor de oorlog, de Tweede Wereldoorlog (anti-joodse maatregelen, onderduiken, verzet) en herdenkingsmonumenten. 2. Beschrijving van alle joodse families in Deventer vanaf ca. 1850 tot heden, met de nadruk op de gemeenschap voor de oorlog. Met verwijzing naar gezinshoofdnamen, bijbehorende partners, kinderen, laatst bekende woonadres etc. 3. Beeldmateriaal op video, gefilmd door de videowerkgroep van het Etty Hillesum Centrum, van bovengenoemde families. Met unieke foto's van personen en documenten (afgewisseld met interviews met nazaten) en beelden van huidige situaties).
Museon (1940-1945)
concentratiekampjas (1940-1945)
Vervaardiger, datum
1940-1945
Collectie
Museon
trefwoorden
 • kleding
 • gevangenen
 • interneringskampen
 • textiel
 • jassen
beschrijving
Een jas gedragen door een geïnterneerde uit een concentratiekamp. De jas is van blauw-grijs gestreepte stof met twee zakken en een sluiting met vier knopen. Op de linker borst is een driehoekig rood stoffen lapje genaaid (= politieke gevangene) met daaronder een rechthoekig wit lapje voor het nummer van de geïnterneerde.
Museon (Tussen 1940 en 1945)
scheldbrief (Tussen 1940 en 1945)
Vervaardiger, datum
Tussen 1940 en 1945
Collectie
Museon
trefwoorden
 • brieven
 • verzet
beschrijving
Brief met op beide zijde iets geschreven. Op de voorzijde staat bovenaan geschreven met blauw potlood ' Hou.zee.' Daaronder (in rood potlood) 'Hulde aan 49 jarige N.S.B. landverrader sabatuer Toon Mussert' Vervolgens staat er met blauw potlood 'Je 50st jaar zal je niet beleven geraffieneerde patser.' Vervolgens een tekening die een man met een strop om de nek toont en daarnaast staan aan de linkerzijde 'Heil korporaal Hitler' en rechts van de tekening staat 'Tunis gevallen. Duizende Dooden Duitschers Hoera! Onder de tekening staat 'Vrij Nederland'. Op de achterzijde staat met de handgeschreven: 'Landverraders zullen hun gerechten STRAF niet ontgaan, woorden gesproken door de radio. H.M. Koningin Wilhelmina.' De Nederlandse vlag is getekend met daarin 'O.Z.O' en daaronder staat geschreven 'leve de koningin Wilhelmina. Weg met de N.S.B. ploerten. Aan de rechterzijde van de voorzijde staat met blauw potlood geschreven 'Robert en Berta de twee lustige vagebonden'. Daaronder is een afbeelding (krantenknipsel) geplakt van Hitler die Mussolini begroet. Hieronder staat geschreven Engeland beleeft alle slagen behalve de laatste. Wie lacht daar! Handgeschreven brief. Bovenaan staat '54 jaren'. Vervolgens volgt er een tekst met rood potlood geschreven. 'De twee ploerten in contact.' Een afbeelding (krantenknipsel) van Rijksmaarschalk Hermann Goering die zijn gelukswensen aan Hitler aanbied. Links van de afbeelding staat ''t laatste jaar' en rechts 'Heil Hitler 1914-1918'. Vervolgens volgt de tekst 'Burgers, Boeren; en Buitenlui! Heden, Avond Feest Vergadering. Adolf Hitler is 54 jaren. De feestreden worden uitgesproken door de bekende landverraaders Seijs Inqwart, Toon Mussart, Geelkerke, Smibd en verschillende andere Veenhuis boefen. Zegt het voort.' Op de bovenste helft van de andere zijde staat een afbeelding van een mannengezicht (vermoedelijk Hitler) waarnaast is geschreven 'De afrekening komt wel ploert. Veenhuis geboefte. Vrij Nederland.' Aan de rechterzij (van de bovenste helft) staat geschreven 'Waar je ook schuil gaat. Wij zullen je wel vinden. Nu niet geholpen door een Duitschen vrouw.' De tekst op de onderste helft van de achterzijde staat omgekeerd geschreven. 'Wie de kerkklokken steelt verliest de oorlog'. Aan de rechterzijde staat 'Jij wordt ter dood veroordeeld door 't Nederlandsche Volk. Jij en de andere landverraders. Korporaal Mussert voorop.'
Museon (1942-1945)
broche (1942-1945)
Vervaardiger, datum
1942-1945
Collectie
Museon
trefwoorden
 • Verzet
 • Handwerken
 • verzet
 • broches
 • signaalmiddelen
 • hals-, borst- en rugsieraden
 • sokken
 • Kleding
beschrijving
Een broche met de voorstelling van een gebreide sok in de kleuren rood, wit en blauw en een oranje bolletje garen. Onderaan de sok steken twee houten breipennetjes. Dergelijke broches met verkapte verwijzingen naar Nederland en het Oranje Huis werden veel gemaakt als teken van stil verzet in de vrouwenkampen. In dit geval wordt verwezen naar de Nederlandse driekleur en naar het spreekwoord: "En daarmee is de kous af" (daarmee is het afgelopen). Echter de kous is hier nog niet af, wat in deze context betekent dat men nog niet klaar is met de Japanse bezetting.
download