Navigatie en titel overslaan

Gevonden >
Archief van de naamloze vennootschap 'Biscuit- en chocoladefabriek Victoria', 1898 - 1977

Omschrijving

De fabriek kwam redelijk ongeschonden door de oorlog. In de meidagen van 1940 werd de fabriek door de Duitsers bezet maar na enige tijd was men weer baas in eigen huis. 18 augustus 1941 was een donkere dag voor Victoria. De directeur, J.C. Redelé, werd op de fiets nabij Naarden aangereden door een Duitse colonne en overleed aan zijn verwondingen. Het gehele personeel ging met extra treinen naar Den Haag. Door de spoorwegstaking in 1944 kwam de fabriek geheel stil te liggen. Charles Redelé organiseerde een noodsanatorium, noodziekenhuis en noodkraaminrichting in de M.T.S. In villa Benvenuta aan de Singel werd een kindertehuis voor voogdijkinderen ingericht. 'Meneer Jen' stond aan het hoofd van de Massavoeding waar dagelijks voor de Dordtse bevolking uit veel water, weinig aardappelen en een klein beetje vlees soep of stamppot werd gemaakt. In de fabriek werden Rode Kruispaketten klaargemaakt, ingepakt en verzonden naar diverse krijgsgevangenen- en concentratiekampen in Duitsland, Polen en andere streken.

Indeling

  • Nederlandse niet-overheidsinstellingen en personen voor en tijdens de bezetting in Nederland (1930-1945)
  • Nederlandse instellingen en personen na de bevrijding
    • Niet-Overheid

Inventarisnummers die voldoen aan de criteria

  • 49 - Correspondentie met W.H. Bouman betreffende de verkrijging van medewerking aan een onderzoek naar de april - mei staking, 1943

    Thema's

  • 299 - Lijsten houdende de namen van de personeelsleden met vermelding van de aanwezigheid tijdens de staking op 1 mei 1943, 1943 (Achter de namen van sommige personeelsleden staat een x. Waarschijnlijk hebben zij gestaakt op vrijdag 1 mei en zaterdag 2 mei).

    Thema's

Overige door ons geselecteerde inventarisnummers