Navigatie en titel overslaan

Gevonden >
Archief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken: Bureau voor Nationale Veiligheid (BNV), (1930) 1945-1946 (1980)

Omschrijving

Het archief van het Bureau voor Nationale Veiligheid (BNV, 1945-1946) bevat de correspondentie van de dienst, onder andere van het hoofd van de BNV, Mr. L. Einthoven, met Prins Bernhard. Ook bevat het archief stukken betreffende de organisatie, het beheer en het personeel van de dienst. Een belangrijk deel van de stukken is afkomstig van met name genoemde onderdelen van het bureau: Afdeling A, Bureau B, Afdeling C, Afdeling D, Dienst Officieren Toegevoegd (DOT), Paspoortencontrolebureau, Counter Intelligence Missie British Army over the Rhine (BAOR), Sectie Brussel, Sectie Parijs, de Radioluisterdienst en van de afdeling Documentatie.

Het Bureau B van de BNV had tot taak : 'het volgen van politieke stromingen die revolutionaire bewegingen kunnen veroorzaken'. Dit kwam neer op het volgen van personen en groeperingen, die het nationaal-socialisme en het fascisme levend wilden houden. Het Bureau speelde bijvoorbeeld een rol bij de opsporing van Arnold Meijer (Zwart Front, Nationaal Front)

Een groot deel van de bescheiden (inventarisnummers 2345-3791) bestaat uit verslagen van onderzoeken naar (contra-)spionage, links- en rechts extremisme en naar bewegingen die zich richten op de jeugd, vrouwen, studenten, vakbonden en standsorganisaties en levensbeschouwelijke groeperingen. Ook zijn er stukken over de politieke betrouwbaarheid van leden van organisaties, die zich bezighouden met mensenrechten en internationale betrekkingen. Voorts verzamelde de BNV stukken over de politieke situatie in het buitenland (over groeperingen in Europa, Indonesiƫ) en de activiteiten van politieke partijen, drukkerijen, uitgeverijen en media in Nederland.

Thema's

Indeling

  • Nederlandse instellingen en personen na de bevrijding
    • Overheid

Inventarisnummers die voldoen aan de criteria

Overige door ons geselecteerde inventarisnummers