Navigatie en titel overslaan

Gevonden >
Lint, P.J. de

Omschrijving

Pieter Jakob de Lint (Den Haag 31 januari 1915) was student werktuigbouwkunde aan de Technische Hogeschool in Delft. Na afronding van zijn studie voerde hij een al eerder beraamd plan uit om naar Engeland te ontsnappen. Samen met studiegenoot Gerard de Josselin de Jong vertrok hij in een rubber kano in de vroege ochtend van 11 september 1942 vanaf de Brielsche Maas. Vijftien kilometer uit de kust echter werden zij opgemerkt door een konvooi Duitse schepen. Het tweetal werd gevangen genomen en kwam uiteindelijk in een Duits tuchthuis terecht. Beiden overleefden de oorlog.

Vlak na de oorlog stelde De Lint zijn dagboek beschikbaar aan het RIOD. Toen hij in het geschiedwerk van Loe de Jong las hoe zijn studiegenoot A.G.H. Maassen als verrader werd afgeschilderd, startte hij een campagne om diens naam te zuiveren. Dit resulteerde in een jarenlange correspondentie het NIOD, de Tweede Kamer en andere instanties. Ook schreef hij met Erik Hazelhoff Roelfzema, bekend als de Soldaat van Oranje. Uiteindelijk resulteerden De Lints inspanningen in een rectificatie die werd gepubliceerd in het Register op de wetenschappelijke uitgave van het Geschiedwerk (blz. 389-393).

Na dit resultaat spande De Lint zich in voor een onderscheiding voor Maassen en voor de toekenning van een straatnaam in Maastricht.

Thema's

Indeling

  • Nederlandse niet-overheidsinstellingen en personen voor en tijdens de bezetting in Nederland (1930-1945)