Navigatie en titel overslaan

Gevonden >
Collectie van M.J. Bouwer

Omschrijving

M.J. Bouwer speelde een veelzijdige rol in het Haarlemse leven door zijn zeer diverse beroepen, bijbanen en nevenwerkzaamheden. Dit is ook terug te zien in het archief dat hij heeft nagelaten.

Allereerst heeft hij veel genealogische gegevens verzameld van zijn voorouders van zijn vaderszijde (de familie Bouwer) en van zijn moederszijde (de familie Elskamp) en daaraan verwanten.

Daarnaast heef M.J. Bouwer aan het einde van zijn leven zijn herinneringen aan zijn leven vanaf 1920 tot 1940 gedocumenteerd met gedetailleerde beschrijvingen van zijn drie ouderlijke woningen, op schrift gestelde herinneringen aan inwoners van Haarlem, aan families die een belangrijke rol hebben gespeeld in zijn jeugdjaren, aan zijn vader en aan zijn schoolloopbaan.

Verder heeft M.J. Bouwer veel materiaal over zijn (illegale) werkzaamheden tijdens de Tweede Wereldoorlog bewaard. Zo zijn alle uitgaven van het door hem uitgegeven nieuwsblad 'Aethernieuws' bewaard gebleven. Daarenboven bevat het archief klad aantekeningen en correspondentie met betrekking tot deze krant. Samen met de herinneringen die M.J. Bouwer op schrift heeft gesteld over de aanleiding tot het vervaardigen van 'Aethernieuws' en hoe deze krant verspreid werd, geeft dit een zeer compleet en daarmee uniek beeld weer van een belangrijk stuk verzetswerk in Haarlem tijdens de bezettingsjaren 1940-1945. Het onder andere daarbij bewaard gebleven Waffen SS vaantje met standaard zorgt samen met andere documentatie uit deze periode voor een mooie aanvulling.

Tot slot bevat het archief veel op schrift gestelde herinneringen over de uiteenlopende werkzaamheden die M.J. Bouwer tijdens zijn leven heeft gedaan zoals bij Docufilm Aerodyne, bij het Frans Halsmuseum, als hulpstadsklokopwinder, hulpkoster en gids in de Grote- of Sint Bavokerk, het maken van een maquette van de Grote- of Sint Bavokerk en het schrijven van een boek over de verlichting van dit gebouw.

De geschreven en getypte herinneringen heeft hij aangevuld met originele documenten uit de betreffende perioden of met kopie├źn daarvan, waaronder veel brieven, foto's en krantenartikelen.

Door M.J. Bouwer verzameld en zelf vervaardigd filmmateriaal is geen onderdeel van dit archief. Dit materiaal is in de jaren 80 overgezet op videoband en is in 1997 door Bouwer geschonken aan het Nederlands Filmmuseum te Amsterdam.

Thema's

Indeling

  • Nederlandse niet-overheidsinstellingen en personen voor en tijdens de bezetting in Nederland (1930-1945)