Navigatie en titel overslaan

Gevonden >
Buma, A.L.

Omschrijving

Apolonia Lucie Buma (Arnhem 25 september 1916) werkte sinds 1933 bij het hoofdbestuur van de PTT in Den Haag. Begonnen als typiste kwam ze later op de personeelsafdeling terecht. Op deze positie kon zij veel mannen behoeden voor de arbeidsinzet in Duitsland. Zij zorgde ervoor dat deze mannen konden onderduiken en valse papieren kregen. Ook werkte zij als koerierster voor de British Intelligence Service, waaraan ze inlichtingen doorgaf over onder meer telefoonverbindingen. Haar schuilnaam was Lucie van Egmond, voor familie en vrienden was zij Pom of Pommetje.

In augustus 1944 werd Pom Buma gearresteerd. Samen met haar vader werd ze opgesloten in het Oranjehotel in Scheveningen. In een clandestien briefje naar huis schreef ze dat het daar "helemaal niet erg" was. Toch was het "verhoor erger dan de hel maar ze hebben me [...] nooit geslagen". Ze werd ter dood veroordeeld maar wegens ziekte is de straf niet voltrokken. In plaats daarvan werd Pom naar kamp Vught gestuurd. Na een goede week werd het kamp in de hectiek rond Dolle Dinsdag ontruimd en ging Pom op transport naar Ravensbrück waar ze te werk werd gesteld bij de Agfa-fabriek. Op 23 februari ging ze naar Dachau waar ze haar schoolvriendin Willemijn van Gurp tegenkwam. Samen maakten ze de bevrijding mee en met elkaar kwamen ze op 22 mei 1945 terug in Nederland.

Na de oorlog keerde Pom terug bij de PTT waar ze sociaal werkster werd. Als bestuurslid van de Stichting Vrouwencomité Dachau zette ze zich in voor de belangen van de vrouwelijke Dachau-gevangenen.

Thema's

Indeling

  • Nederlandse niet-overheidsinstellingen en personen voor en tijdens de bezetting in Nederland (1930-1945)
  • Nederlandse instellingen en personen na de bevrijding
    • Niet-Overheid