Navigatie en titel overslaan

Gevonden >
Inventaris van het archief van W.L.Z. van der Vegte als Directeur-Generaal der Posterijen, Telegrafie en Telefonie, 1941-1945

Omschrijving

W.L.Z van der Vegte was vanaf 1938 hoofd van de Nederlandse Siemens Staalfabriek in Den Haag. Vanaf 1933 was hij ook lid van de Nationaal Socialistische Beweging (NSB). In 1940 werd hij Hoofd Radiozaken, later Hoofd Technische Zaken van de NSB. In 1941 werd hij raadadviseur bij het departement van Volksvoorlichting en Kunsten en voorzitter van de Radioraad. Op 1 januari 1942 werd hij de nieuwe directeur-generaal van de PTT en in februari 1943 werd hij de nieuwe secretaris-generaal van Verkeer en Waterstaat. In april 1945 werd hij gearresteerd en na de oorlog tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Het archief bevat stukken en knipsels over de carrière van Van der Vegte tijdens de bezettingsjaren. Daaronder ook stukken uit 1945 waarin Van der Vegte nog eens de balans opmaakt over zijn loopbaan, stukken over zijn contacten met de Duitse bezetter, over de dagelijkse leiding van de PTT en de Rijkspostspaarbank in oorlogstijd, over nationaal-socialistische vertrouwensmannen binnen de PTT, over verzetsactiviteiten gericht tegen de PTT, over de arbeidsinzet van PTT'ers in Duitsland en over de radio in oorlogstijd.

Thema's

Indeling

  • Nederlandse overheidsinstellingen en personen voor en tijdens de bezetting in Nederland (1930-1945)

Inventarisnummers die voldoen aan de criteria

Overige door ons geselecteerde inventarisnummers