Navigatie en titel overslaan

Gevonden >
Archief van Unitas Studiosorum Rheno-trajectina 1882-1969 (1981)

Omschrijving

In 1941 werd Unitas verboden en de Sociëteit werd gevorderd. Men redde het meest noodzakelijke, zoals de verschillende vaandels en het waardevolle archief. In de klandestien voortbestaande vereniging bleef alles zo goed en zo kwaad als het ging doorgaan. Er werden nog steeds novitiaten gehouden en onder leiding van de Senaat, later het geheime "College van Ephoren", continueerde het Sociëteitsleven zich in "De Vereniging". Het Jaarboek 1942 kwam illegaal uit en de U.S.T.V. speelde zelfs onder valse naam een Diestoneelstuk in de Schouwburg. Toen het hele studenten- en universiteitswezen verboden werd, hielden koe-riersdiensten in en rond de stad de organisatie in stand. Op 7 mei 1945 werd de zwaar gehavende Sociëteit opnieuw in bezit genomen.

Indeling

 • Nederlandse niet-overheidsinstellingen en personen voor en tijdens de bezetting in Nederland (1930-1945)
 • Nederlandse instellingen en personen na de bevrijding
  • Niet-Overheid

Inventarisnummers die voldoen aan de criteria

 • 100 - Stukken, opgemaakt of ontvangen door de Senaat c.q. haar vervanger(s), gedurende de bezettingsjaren, met index, 1941-1944

  Thema's

 • 1125 - "U.S.R. en het studentenverzet", rapport, samengesteld in opdracht van de Senaat, (1946)

  Thema's

 • 858a - U.S.R. boek 1942, illegaal jaarboek, 1942
  N.B. Het in verduisteringspapier gekafte jaarboek is in 1942 uigegeven door het College van Ephoren, het verzetsbe-stuur van Unitas en is illegaal gedrukt bij het Rotterdamsch Studenten Gezelschap. Om ontdekking te voorkomen is het gecamoufleerd als een bundel brieven van de dichter Aenigma en samengesteld en uitgegeven door 'Blanche N.'.

  Thema's

Overige door ons geselecteerde inventarisnummers