Navigatie en titel overslaan

Gevonden >
Algemeen Hoofdkwartier Ordedienst in afwikkeling

Omschrijving

Overste Pierre Marie Robert Versteegh (Kedung Banteng, Java, 6 juni 1888 - Sachsenhausen, 3 mei 1942) was een begenadigd ruiter en was tijdens de bezetting chef-staf van de Ordedienst.

In 1928 behaalde hij een bronzen medaille op de Olympische Spelen van Amsterdam op het onderdeel dressuurrijden voor teams. Ook bij internationale concoursen behaalde hij prijzen. In 1936 nam hij deel aan de Olympische Spelen in Berlijn waar hij een achtste plaats behaalde.

In de meidagen van 1940 in Amsterdam was hij belast met de bewaking van geïnterneerde NSB'ers en Duitsers. In september 1940 diende hij een verzoek in om op non-actief gesteld te worden omdat hij zich niet gebonden achtte aan de erewoordverklaring die alle Nederlandse officieren hadden moeten afleggen. Ongetwijfeld speelde ook mee dat zijn echtgenote Emmy Hijmans van joodse afkomst was. Versteegh sloot zich aan bij de Ordedienst die mede door zijn inzet uitgroeide tot een landelijke organisatie. Het was Versteegh die jonkheer P.J. Six, de latere chef-staf, introduceerde binnen de Ordedienst. Ook zorgde hij ervoor dat het Legioen Oud-Frontstrijders zich aansloot bij de OD.

Nadat overste J.H. Westerveld was gearresteerd werd hij tweede chef-staf van de OD. Op 12 september 1941, de dag dat zijn dochter in Nederlands-Indië in het huwelijk trad, werd Versteegh in zijn huis gearresteerd. Tot maart 1942 zat hij in de strafgevangenis te Scheveningen. Hij was één van de 72 aangeklaagden in het beruchte Eerste OD-proces die ter dood veroordeeld werden. Vanuit kamp Amersfoort werd hij naar Sachsenhausen getransporteerd waar hij op 3 mei 1942 werd gefusilleerd.

Thema's

Indeling

  • Nederlandse niet-overheidsinstellingen en personen voor en tijdens de bezetting in Nederland (1930-1945)