Navigatie en titel overslaan

Gevonden >
Aldert Schut (1922-1944) 1941-1947

Omschrijving

Aldert Schut werd geboren op 22 mei 1922 te Winsum. Hij was het oudste kind van Klaas Schut en Aaltje Buisman. Verder hadden ze nog een dochter, Jantje Schut.

Aldert was actief lid van de Hervormde Jeugdvereniging te Obergum. Hij was trommelslager van het tamboer- en pijperskorps Animato of Jong Obergum. In de oorlog werkte hij op de buizenfabriek De Brake.
Om tewerkstelling in Duitsland te ontlopen dook Aldert in juli 1943 onder. Hij verbleef eerst in Noord-Groningen waar hij bij een bakker werkte en vervolgens is hij naar een boer in Rotsterhaule in Friesland gegaan. Hij werd echter opgepakt door de bezetter en naar Ommen overgebracht. Vandaar werd hij naar het kamp in Amersfoort gedeporteerd en vervolgens naar concentratiekamp Neuengamme. Daar is hij om het leven gekomen op 20 december 1944. Bij de ingang van de Obergummer kerk in Winsum staat een monument voor Aldert Schut.

Het archief betreffende Aldert Schut is deels door mevr. E.A. Nolle aangetroffen in de nalatenschap van haar ouders (dominee Nolle). Vervolgens heeft zij de archiefstukken aan de zus van Aldert, Jantje Hartzema-Schut, gegeven. Waarschijnlijk heeft mevr. Hartzema-Schut de archiefstukken aan de Stichting Herdenking 4 mei Winsum gegeven. Een ander deel van het archief betreffende Aldert Schut is door de heer M. Hartzema geschonken aan de Stichting Herdenking 4 mei. De Stichting Herdenking 4 mei heeft vervolgens haar archief aan de gemeente Winsum geschonken.

Na bewerking heeft het archief een omvang van 0,1 strekkende meter (1 doos).

Thema's

Indeling

 • Duitse instellingen en personen tijdens de bezetting in Nederland

Inventarisnummers die voldoen aan de criteria

 • 8 - Boekje van de Nederlandse Vereniging van Fabrieksarbeiders(sters) getiteld ‘Onze gevallenen en onze gevangenen' met daarin opgenomen een foto en beschrijving van Aldert. Met geleidebrief aan de afdeling Winsum.

  Thema's

Overige door ons geselecteerde inventarisnummers

 • 1 - Foto's van Aldert en zijn familie en vrienden z.j.

  Thema's

 • 2 - Diploma van Aldert voor een cursus met als doel voldoende kennis te verwerven tot het bekleden van een betrekking bij de politie.

  Thema's

 • 3 - Personeelsbewijzen van A. Buisman, J. Schut, J. Hartzema en de paspoorten van A. Schut en J. Hartzema.

  Thema's

 • 4 - Brief van de Vrienden van het huis van bewaring Leeuwarden aan K. Schut inzake het vertrek van Aldert van de gevangenis te Leeuwarden naar Amersfoort.

  Thema's

 • 5 - Brieven van Aldert aan zijn ouders, ds. en mevr. Nolle en fam. Akkerman.

  Thema's

 • 6 - Brief van het hoofd van het Afwikkelingsbureau Concentratiekampen met de mededeling dat Aldert is overleden.

  Thema's

 • 7 - Rouwkaart en krantenknipsel met de overlijdensadvertentie van Aldert Schut.

  Thema's

 • 9 - Brief van koningin Wilhelmina waarin ze haar deelneming betuigt met het overlijden van Aldert.

 • 10 - Correspondentie van E.A. Nolle met J. Hartzema-Schut en M. Hartzema met de Stichting Herdenking 4 mei inzake de geschonken archiefstukken.