Back to top

Tessa Free is communicatieadviseur van het Netwerk Oorlogsbronnen. Ze is verantwoordelijk voor adequate communicatie naar de oorlogserfgoedsector, netwerkleden en projectpartners. Ze studeerde aan de School voor Journalistiek (HU) en Archiefwetenschap (UvA) en was werkzaam in de journalistiek en archiefwereld.

Als schrijvend journalist kwam zij in aanraking met archiefsector en was verkocht. Hiervoor verzorgde Tessa bij het Regionaal Archief Alkmaar de communicatie en evenementen, onder meer rondom een grootse verhuizing van kantoren, studiezaal en archieven, en werkte op de afdeling beeldbeheer.

PDF icon Symposium uitnodiging - C.pdf

Symposium Oorden van bang wachten

18-10-2017

Slotbijeenkomst crowdsourcing-project 'De gevangenen van Kamp Vught'

We nodigen de vrijwilligers van het crowdsourcing-project 'De gevangenen van Kamp Vught' graag uit voor een slotbijeenkomst in Amsterdam bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.

Beheert uw organisatie een originele kampadministratie, transportlijsten, kaartenbak-collecties of andere persoonsregistraties uit de periode 40-45? Wellicht kunnen we samenwerken in het omzetten van fysiek materiaal of platte scans, naar digitale gestructureerde data.  

Wie zaten er gevangen in Kamp Vught in de Tweede Wereldoorlog? Wanneer zijn deze mensen binnengebracht of getransporteerd naar andere kampen? Het NOB zoekt antwoorden op deze en meer vragen, en u kunt daarbij helpen. 

Het NM Kamp Vught ontvangt zo’n duizend verzoeken per jaar naar persoonsinformatie. Reden om met hulp van vrijwilligers ca. 26.000 kaartjes uit de oorspronkelijke kampadministratie om te zetten naar gestructureerde digitale data.

Beschikbaarheid van digitale bronnen is niet genoeg, toegankelijkheid is gewenst. Tijdens de studiedag ‘Googelen door archieven’ opent op 13 oktober 2016 deelt de sector kennis over projecten die een oplossing kunnen bieden. 

'Open Data Citation for Social Sciences and Humanities'. Het onderwerp van de Dariah-winterschool in Praag.